ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε: Παίζουν σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας

Μοσκοβισί κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε: Παίζουν σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας

«Δεν μπορούν οι Έλληνες να καταδικαστούν σε λιτότητα για πάντα» σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος και χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για το Ταμείο

Απάντηση στις επικρίσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα επιχειρεί να δώσει με άρθρο του στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις από την Αθήνα και κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».

«Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών του Ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους», τονίζει ο Γάλλος οικονομολόγος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ», αναφέρει ο επίτροπος σε μια απροσδόκητη υπεράσπιση της Ελλάδας.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απαντώντας παράλληλα στο άρθρο του Πολ Τόμσεν, ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων. «Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δε θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη». Όπως αναφέρει οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα. «Αλλά δε θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.

Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει τέλος ότι δεν πρέπει να παίζονται σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με τη στάση του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις