ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφαγε «ξύλο» ο Τσακαλώτος - Συγγνώμη που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές

Έφαγε «ξύλο» ο Τσακαλώτος - Συγγνώμη που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές

Συγγνώμη από τους δανειστές για τα «δώρα» Τσίπρα στους συνταξιούχους και την μείωση ΦΠΑ στα νησιά ζήτησε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση του με Γερμανούς βουλευτές, παραδέχτηκε «επικοινωνιακά λάθη» για την ανακοίνωση των συγκεκριμένων παροχών.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Spiegel, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος ζήτησε συγγνώμη που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές που ανακοίνωσε «μονομερώς» ο Αλέξης Τσίπρας,

Η παραπάνω «απολογία» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (16/12) στο Βερολίνο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ενώ απέδωσε το λάθος σε έλλειψη επικοινωνίας και εξηγώντας ότι ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί γρήγορα.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν το Spiegel

Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία. Έτσι: - Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ. - Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη. Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.