ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: «Ξεπαγώνουν» οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους

Ντάισελμπλουμ: «Ξεπαγώνουν» οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους

Επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε σήμερα (24/12/2016) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι συνομιλίες είχαν «παγώσει» στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούσαν σαφή αναφορά στην επιστολή, ισοδύναμων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε το δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο» αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Δικαιωμένη δηλώνει η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν ότι το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων «δικαιώνει τις κυβερνητικές επιλογές, να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές». Προσθέτουν, σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ότι «ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών».

Σχετικές ειδήσεις