ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια από την Τρόικα - Υποψίες για νέα μέτρα

Δυσαρέσκεια από την Τρόικα  - Υποψίες για νέα μέτρα
Διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και αποκλίσεις από τους στόχους...

Από το μικροσκόπιο των εκπροσώπων της τρόικας περνά η ελληνική οικονομία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στα υπουργεία και μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και αποκλίσεις από τους στόχους.

Οι τροικάνοι δείχνουν «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση κυρίως για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Στη συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη επισήμαναν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει, καθώς έχουν υπογραφεί ελάχιστες μέχρι στιγμής.

Η Τρόικα βλέπει τις κλαδικές συμβάσεις ως ένα μεγάλο εμπόδιο για τη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Προβληματισμός για τα έσοδα

Οι τροικανοί ασκούν πιέσεις και για το θέμα των εσόδων που στο επτάμηνο καταγράφεται υστέρηση 6,4%, αλλά και στην καθυστέρηση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προβληματισμός και για την υπέρβαση των δαπανών που αυξήθηκαν κατά 7,3% στο επτάμηνο.

Δυσαρέσκεια υπάρχει για τις καθυστερήσεις λήψης μέτρων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών να εισπράξουν τελικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Δημόσιο, προσλήψεις και μισθολόγιο

Αντιδράσεις για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζουν οι τροϊκανοί, καθώς πιστεύουν πως στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται ο κανόνας πως για κάθε 10 αποχωρήσεις θα γίνεται μόλις μία πρόσληψη.

Προβληματισμός και για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να περικοπούν οι δαπάνες του Δημοσίου.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στον στόχο για έσοδα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ έως το τέλος του χρόνου. Θεωρούν εξάλλου πως στο θέμα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας και προβληματισμού, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντάται σήμερα το απόγευμα με τους τροϊκανούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έντονη κριτική και να πιέσουν τον «τσάρο» για άμεση εφαρμογή του προγράμματος.