ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση

Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση, αλλά μπορεί επίσης να κάνει μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα της, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν εξέλθει με επιτυχία από τα αντίστοιχα προγράμματα διάσωσής τους, σχολιάζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «South China Morning Post».

«Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα αποτελούσε θεμελιώδη αλλαγή του και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής»

Όπως και με το ΔΝΤ, οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια παρέχεται από τον ΕSM βασίζεται σε αυστηρούς όρους - αυτή είναι η δική μας προσέγγιση "μετρητά για μεταρρύθμιση» τονίζει και προσθέτει: Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, μία εξ αυτών είναι ότι το κόστος χρηματοδότησης του ESM είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού του ΔΝΤ. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, που είναι οι μέτοχοι του ESM θεωρούν τους εαυτούς τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες με τις χώρες που έχουν ανάγκη από στήριξη.

Το γεγονός ότι ο ΕSM μπορεί να παρέχει δάνεια με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια και ευνοϊκούς όρους παρέχει ζωτικής σημασίας δημοσιονομικά περιθώρια. Μάλιστα όπως λέει για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ το ετησίως χάρη σε αυτούς τους ευεργετικούς όρους δανεισμού, ή 4,5 τοις εκατό του ΑΕΠ της. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο χρέος είναι ένα ακόμη σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης, υποστηρίζει.

Στο Bloomberg

Σε άλλη του συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις.

«Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ». Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις