ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Μέρκελ-Σαρκοζί, δυο «επικίνδυνοι φίλοι»

Handelsblatt: Μέρκελ-Σαρκοζί, δυο «επικίνδυνοι φίλοι»
Σκληρή κριτική ασκεί η εφημερίδα Handelsblatt στους χειρισμούς της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί

Σκληρή κριτική ασκεί η εφημερίδα Handelsblatt στους χειρισμούς της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς και στην απόφασή τους να επιβάλλουν λιτότητα στην Ελλάδα, που οδηγεί τη χώρα μας σε «βαθιά ύφεση».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ χαρακτηρίζει το γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο «επικίνδυνους φίλους», που δεν έχουν καταφέρει να επιβάλλουν στην Ευρώπη μια συνετή πολιτική λιτότητας καθώς και να ενεργοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Πέραν της ύφεσης που έχει προκαλέσει η γαλλογερμανική λιτότητα στην Ελλάδα, οι πολιτικές των δύο ηγετών, με τους χειρισμούς τους, έχουν μετατρέψει την κρίση χρέους σε τραπεζική κρίση. «Τα ομόλογα των κρατών της νότιας Ευρώπης παραμένουν ως δηλητηριώδη απόβλητα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Oι αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται από την Ευρώπη, επειδή φοβούνται τη μεγάλη έκρηξη», αναφέρει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας εκφράζει την αντίθεσή του με τις αυξήσεις των ποσών που διαθέτουν οι μηχανισμοί στήριξης, κάνοντας λόγο για «λευκές επιταγές» που εκδίδουν τα κοινοβούλια και καταλήγουν στις «παρέες των γκριζομάλληδων στις Βρυξέλλες». Μάλιστα, υποστηρίζει, οι αποφάσεις αυτές εγείρουν ζητήματα δημοκρατικότητας, καθώς οι μηχανισμοί στήριξης μετατρέπονται σε σκιώδεις προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, στο σχόλιο διατυπώνεται η έντονη αντίθεση του συντάκτη με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, που θα μετέτρεπε μια «δημοσιονομική, οικονομική, τραπεζική και νομισματική κρίση χρέους» σε κρίση δημοκρατίας.

πηγή newscode.gr