ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλίμα 2015 δημιουργεί ο Σόιμπλε - Θέλει να πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Κλίμα 2015 δημιουργεί ο Σόιμπλε - Θέλει να πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Σκληραίνει προκλητικά την στάση του προς την Ελλάδα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δημιουργώνταςκλίμα ίδιο με εκείνο του 2015, όταν και πάλι οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε οριακό επίπεδο.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα» διαμηνύει το γερμνανικό ΥΠΟΙΚ

Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε παρά το Brexit, και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης.

Μάλιστα σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, κατά την προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία, αναμένεται να επιδιώξει την αναζωπύρωση της συζήτησης περί Grexit.

Ο δρόμος της κρατικής χρεοκοπίας

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (...) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».

Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα.

«Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (...) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα»

Στο μεταξύ, πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα (30/01/2017) ότι η παραμονή του ΔΝΤ συνιστά προαπαιτούμενο για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Είναι ακόμη νωρίς για άλλα σενάρια», υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό και είναι ακόμη πολύ νωρίς να σκέφτεται κανείς "τι θα συμβεί εάν..."», δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ είχε αναφέρει πριν από δύο χρόνια ότι θα συμμετείχε κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων