ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ραβασάκι» από τους δανειστές: Άγρια δεκαετής λιτότητα και μείωση αφορολόγητου

Έρχεται «ραβασάκι» από τους δανειστές: Άγρια δεκαετής λιτότητα και μείωση αφορολόγητου

«Τσουνάμι» νέων μέτρων και ατελείωτο Γολγοθά με μακρόχρονη λιτότητα, θα υποστούν οι Έλληνες, καθώς η πρόταση που αναμένεται να διατυπώσουν οι δανειστές και θα γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση μέχρι αύριο Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι «όλεθρος» για τους φορολογούμενους.

ΔΙΝΟΥΝ «ΨΙΧΟΥΛΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση εν πολλοίς υιοθετεί τα μέτρα που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου, ενδεχομένως και στα 6000 ευρώ και μάλιστα θα γίνεται απαιτητή η άμεση ψήφισή του.

Επίσης, με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, στην πρόταση θα συμπεριλαμβάνεται ρήτρα μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους.

Ένα ακόμη θέμα που «χώριζε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους Ευρωπαίους δανειστές, δηλαδή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, φαίνεται πως γεφυρώνεται, εις βάρος πάντα των Ελλήνων.

Όπως φαίνεται, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουν ρήτρα δεκαετίας: Για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του μνημονίου 2019 – 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τα επόμενα πέντε χρόνια 2024 -2028, ο στόχος τίθεται στο 3%.

Ως «αντάλλαγμα» παρουσιάζεται η οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, τα οποία όμως και πάλι δεν θα είναι άμεσα, αλλά θα είναι για μετά το 2018.

Με αυτό το σκληρό «πακέτο» αναμένεται να ξεπαγώσουν οι συζητήσεις και κυρίως να μπει το ΔΝΤ στο μνημόνιο, ώστε να μην μείνει το πρόγραμμα στα «χέρια» μόνο των Ευρωπαίων δανειστών.

Σχετικές ειδήσεις