ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραχμή VS ευρώ: Μύθοι και αλήθειες από γνωστούς οικονομολόγους στο Newsbomb.gr

Δραχμή VS ευρώ: Μύθοι και αλήθειες από γνωστούς οικονομολόγους στο Newsbomb.gr

Στο προσκήνιο επανήλθε το ζήτημα της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα. Δεν είναι λίγες οι φωνές που θεωρούν ότι συμφέρει τη χώρα μας η αλλαγή νομίσματος αυτή τη χρονική περίοδο. Όμως οι υποστηρικτές του ευρώ, δεν χάνουν ευκαιρία να υποστηρίζουν ότι «τέτοιες κινήσεις είναι καταστροφικές».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Συνέντευξη στην Αμέλια Αναστασάκη

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έλευση του ευρώ στην Ελλάδα, και οι συζητήσεις για την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα όλο και πυκνώνουν. Μέχρι και ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στο ευρώ, ο Κώστας Σημίτης, δεν δίστασε να πει ότι «είναι πιθανή η επιστροφή της χώρας στη δραχμή, εάν δεν βγούμε στις αγορές το 2018».

Το Newsbomb.gr ανοίγει τον φάκελο «Ευρώ ή Δραχμή», και συζητά με γνωστούς οικονομολόγους τα υπέρ και τα κατά. Οι καθηγητές Οικονομικών, Διονύσης Χιόνης και Κώστας Μελάς αποκαλύπτουν -ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα-, αν είναι καλό ή κακό να μείνουμε στο ευρώ υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες...

CHIONIS 16.2 b

MELLAS 16.2 b

Ο Διονύσης Χιόνης απαντά αν είναι «ταξίδι στο άγνωστο» ή «ελπίδα», η επιστροφή στη δραχμή...

Τι απαντά ο καθηγητής Κώστας Μελάς στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή;

Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των Ελλήνων εάν αλλάξουμε νόμισμα; Τι απαντά ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης.

Ο Κώστας Μελάς παραθέτει τους λόγους που πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε ένα ενδεχόμενο μεσοδιάστημα αλλαγής νομίσματος; Ο Διονύσης Χιόνης θεωρεί ότι « με τα Μνημόνια επτά χρόνια τώρα, είμαστε καθηλωμένοι στα ίδια και στα ίδια χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

«Δεν μας φταίει το ευρώ αλλά οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθούμε... Κανένα νόμισμα από μόνο του δεν φταίει...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κώστας Μελάς, και διερωτάται αν «αλλάζοντας νόμισμα θα έχουμε κάποιο βαθμό ελευθερίας;»

Τι θα γίνει με τις εισαγωγές; «175 χώρες στο πλανήτη έχουν δικό τους νόμισμα και κάνουν εισαγωγές κανονικά... Ας μην φέρνουμε την καταστροφή», λέει με νόημα στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης.

Σχετικές ειδήσεις