ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από Σόιμπλε: Το «μαχαίρι» στις συντάξεις να ισχύσει από τώρα

«Βόμβα» από Σόιμπλε: Το «μαχαίρι» στις συντάξεις να ισχύσει από τώρα

Νέες «φωτιές» σε κυβέρνηση και διαπραγμάτευση βάζει η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, για το οποίο να σας υπενθυμίσουμε η κυβέρνηση συμφώνησε κατά το πρόσφατο Eurogroup, να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις μετά το 2018.

Οι Γερμανοί όμως φαίνεται πως δεν πήραν ιδιαίτερα σοβαρά, τα όσα αποφασίστηκαν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες καθώς όπως προκύπτει από ερώτηση του ανταποκριτή του «Real FM» στο Βερολίνο και από την απάντηση της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα εδώ και τώρα να υλοποιήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία ανήκει όπως επισήμανε στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση για το πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, η Γερμανίδα εκπρόσωπος απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα».

Παράλληλα, η ίδια εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, ενώ εμμένει στη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση πάντως που η Γερμανία επιμείνει σε νέο μαχαίρι των συντάξεων, αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θα κληθεί να νομοθετήσει και να ψηφίσει νέα μέτρα και όχι «προληπτικά» μετά το 2018, ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα.

Να υπενθυμίσουμε πάντως πως την Τρίτη (21/2), τοποθετούμενος επί του ίδιου ζητήματος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως, «κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».