ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Υπάρχει θέση για την πυρηνική ενέργεια στο μέλλον"

"Υπάρχει θέση για την πυρηνική ενέργεια στο μέλλον"
Τάδε έφη χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νέα γενική διευθύντρια της IEA Μαρία βαν ντερ Χόβεν.


«Αν θέλετε να εγκαταλείψετε την πυρηνική ενέργεια, το ερώτημά μου είναι: 'τί θα κάνετε για να ανταποκριθείτε στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας όταν θα απαρνηθείτε μία από τις πηγές σας;' Όλες οι χώρες και οι κυβερνήσεις που θέλουν να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό». Τάδε έφη χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νέα γενική διευθύντρια της IEA Μαρία βαν ντερ Χόβεν.

Η επικεφαλής της ΙΕΑ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας, η εγκατάλειψη από την οποία της πυρηνικής ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2022 θα έχει, σύμφωνα με την ίδια, συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εισαγωγές από το εξωτερικό και αυξήσεις τιμών.

«Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση αυτές είναι δηλώσεις που γίνονται μάλλον… δωρεάν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει μια θέση για την πυρηνική ενέργεια στο μέλλον».

Στην Ευρώπη πολλές χώρες, κατ' αρχήν η Γερμανία, αλλά και η Ελβετία και η Ιταλία, αποφάσισαν μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το Μάρτιο να κλείσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς ή να αλλάξουν τα πυρηνικά τους σχέδια.