Άνοδος του πληθωρισμού στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Newsbomb

Άνοδος του πληθωρισμού στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και στα αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού, που κατέγραψε αύξηση 1,3% τον Φεβρουάριο (από άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2016, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2016 με το 2015.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
-Κατά 1,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
-Κατά 2,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και τσιγάρα.
-Κατά 4,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
-Κατά 7,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
-Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
-Κατά 1,6% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
-Κατά 6,7% της ομάδας «Ένδυση και Υπόδηση».
-Κατά 2,2% της ομάδας «Διαρκή Αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».
-Κατά 2,7% της ομάδας «Υγεία».
-Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες».
-Κατά 0,3% της ομάδας «Εκπαίδευση».
-Κατά 1,2% της ομάδας «'Αλλα Αγαθά και υπηρεσίες».

Ο γενικός δείκτης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2017 παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,4% τον Φεβρουάριο εφέτος έναντι αύξησης 0,1% τον Φεβρουάριο πέρυσι και αύξησης 1,5% τον Ιανουάριο 2017. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Φεβρουαρίου 2017 με Ιανουάριο 2017) ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved