ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη «φόρα» 6.000 ονόματα που χρωστούν στο δημόσιο

Στη «φόρα» 6.000 ονόματα που χρωστούν στο δημόσιο
ΟΣΕ και Ολυμπιακή στις πρώτες θέσεις των μεγαλο-οφειλετών....

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τη «μαύρη» λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου.

Η λίστα αυτή αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το μέτρο προβλέπεται στη νομοθεσία και ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 41 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση του καταλόγου φιγουράρει ο ΟΣΕ με χρέη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ..

Ακολουθούν στις πρώτες θέσεις ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,5 εκατ. ευρώ, αλλά και η Ολυμπιακή Αεροπορία με 152 εκατ. ευρώ. Ακόμη τα ναυπηγεία Νεώριον Σύρου έχουν οφειλές 146,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ χρωστά 103,2 εκατ ευρώ.

Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Γενικών Ασφαλειών, που πτώχευσε, έχει οφειλές 38,5 εκατ. ευρώ, το Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική - που επίσης έχει πτωχεύσει - εμφανίζεται με οφειλές 38,48 εκατ. ευρώ όπως και το Μινιόν με χρέη 22,32 εκατ ευρώ και η Πειραϊκή Πατραϊκή με οφειλές 20,6 εκατ ευρώ. Ο Πανιώνιος έχει χρέη 21,8 εκατ ευρώ, η Εξπρές Σέρβις 19,3 εκατ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 18,7 εκατ. ευρώ ενώ η ΠΑΕ Αθηναϊκός 15,9 εκατ. ευρώ.

Οι Αφοί Μιμίκου Κοτόπουλα έχει οφειλές 22,6 εκατ ευρώ, η Άρης Καλαθοσφαιρική ΑΕ 21,2 εκατ. ευρώ. Η Θεμελιοδομή Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία ( που επίσης έχει πτωχεύσει) εμφανίζεται με οφειλές 20,45 εκατ. ευρώ ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ με χρέη 19,9 εκατ. ευρώ. Η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ έχει οφειλές 13,74 εκατ. ευρώ και η ΑΕΛ (Λάρισα) χρωστάει 6,7 εκατ. ευρώ.

Πάντως μεταξύ των οφειλετών, υπάρχουν και εταιρείες, που πλέον δεν υπάρχουν ή η οικονομική κρίση τις έχει καταστήσει μη βιώσιμες.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναρτήσει και λίστα με τα ονόματα φυσικών προσώπων.

Δείτε τη λίστα με τα ονόματα των 6.000 μεγαλοοφειλετών