ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο και στη σημερινή συνεδρίαση!

Eurogroup LIVE: Προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο και στη σημερινή συνεδρίαση!

Ειδήσεις | Eurogroup:ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Δεν κλείνει τίποτα σήμερα», λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, ως συνήθως, αισιοδοξεί –Σοίμπλε: Γείωσε την συνεδρίαση πριν καλά καλά ξεκινήσει -Ντάισελμπλουμ: Ούτε τον Απρίλιο δεν κλείνει η αξιολόγηση - Bloomberg: Η Ελλάδα πλησιάζει σε επανάληψη του δράματος του 2015

Την πορεία του ελληνικού προγράμματος συζητούν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Γείωσε» το Eurogroup ο Σόιμπλε:

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι: «Έχουμε μια συζήτηση που δεν θα είναι πολύ θεαματική, δεν έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης: «Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα και τους Θεσμούς. Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα στη συνεδρίασή μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε υποβάθμισε το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφερόμενος σε άλλα σημεία της ατζέντας του Eurogroup: «Αύριο στο Ecofin, θα συζητήσουμε για το δημοσιονομικό συμβόλαιο, θα κάνουμε κανόνες και συμβόλαια για να τα τηρήσουμε μετά».

«Θα μιλήσουμε για τη συνάντηση των G 20 και μετά θα δούμε το θέμα του ελευθέρου εμπορίου», συμπλήρωσε.

Μοσκοβισί: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μεταρρυθμίσεις

«Δεν θα πω εγώ ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουμε λάβει και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά.

Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.

«Σφίγγα» ο Νταίσελμπλουμ

«Σφίγγα» ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Πρώτα θα τα πω στη συνεδρίαση και μετά σε σας», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Αισιόδοξος ο Σαπέν

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

«Χάσμα »μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών - Δεν αναμένεται κλείσιμο συμφωνίας

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με τον πήχη χαμηλά από ελληνικής πλευράς, καθώς δεν αναμένεται να κλείσoυν η συμφωνία και η δεύτερη αξιολόγηση, και οι εξελίξεις πιθανόν μετατίθενται για το έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

«Χάσμα» παραμένει μεταξύ των δύο πλευρών το ζήτημα των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σκληρή στάση.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά.

Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον.

Το στίγμα το έδωσε ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περιμένει οι θεσμοί να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο!

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν θα γίνει άμεσα.

Προσπάθεια σύγκλισης στο παρά πέντε

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης προηγήθηκαν οι γνωστές άτυπες «ζυμώσεις» μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τομσεν , Πιέρ Μοσκόβισι, Μπενουά Κερέ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρολι.

H προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είχε πραγματοποιηθεί και στο περασμένο Eurogroup, ως μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό και ενεργειακό.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων και να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό (πολιτική συμφωνία) που θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Παρακολουθήστε LIVE τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων:

Σχετικές ειδήσεις