ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιάζει το ΔΝΤ: Τον Ιούνιο η απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Εκβιάζει το ΔΝΤ: Τον Ιούνιο η απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Λίγο μετά τις «αστραπές» Τόμσεν για την Ελλάδα, έκθεση που αξιολογεί τα πεπραγμένα του ΔΝΤ από την εμπλοκή του στα μνημόνια τριών ευρωπαϊκών χωρών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, βάζει τη χώρα ξανά στον «πάγο».

Εκθεση του Ταμείου «προετοιμάζει» για επιπλέον καθυστέρηση για την Ελλάδα - Οι ισχυρισμοί και η νέα εμπλοκή που περιπλέκει και μεταθέτει τις εξελίξεις

Νέες φωτιές ανάβει εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ ενώ οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν τελεσφορούν με το θρίλερ της διαπραγμάτευσης να συνεχίζεται.

Η Αθήνα είναι πλέον στο όριο απέναντι στους δανειστές και την ακαμψία του ΔΝΤ.

Οσον αφορά τώρα την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ ως φαίνεται αναζητείται ο τρόπος και οι όροι συμμετοχής του στα μνημόνια εντός της Ευρωζώνης με κάποιους να κανουν λόγο για νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Θεσμούς τον Μάιο.

Η εν λόγω έκθεση η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ασχολείται με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις. Το μπλόκο εστιάζεται στην αναφορά ότι το Διευθυντήριο του Ταμείου θα αποφασίσει για την αλλαγή της στάσης τον Ιούνιο.

Η αποκωδικοποίηση είναι ότι μπορεί το Ταμείο να μην έχει απαντήσει ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως η έκθεση αξιολογεί τα πεπραγμένα του ΔΝΤ από την εμπλοκή του στα μνημόνια τριών ευρωπαϊκών χωρών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα γίνεται μόνο στο σημείο που λέει ότι «η πολιτική οικονομία της ελληνικής κρίσης είναι μοναδική και σύνθετη», τοποθέτηση που επαναλαμβάνεται κατ’ εξακολούθηση από το σύνολο των δανειστών της χώρας.

Επίσης διαπιστώνεται πως έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (Κομισιόν, Eurogroup, ΕΚΤ, άλλα Κράτη-Μέλη).

Τονίζεται δε πως πρέπει να εξετάζεται ιδιαίτερα η ανομοιογένεια των χωρών - μελών στις νομισματικές ενώσεις.

Στο άρθρο 5 της έκθεσης με τις προτάσεις του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναφέρεται:

«Το Ανεξάρτητο Γραφείο θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τον σχεδιασμό των προγραμμάτων που αφορούν τα μέλη νομισματικών ενώσεων τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του φθινοπώρου του 2016. Θα επανεξεταστεί η προσέγγιση του Ταμείου για τον καθορισμό των όρων με τα μέλη νομισματικών ενώσεων, με στόχο να συγκεντρωθούν οι απόψεις του Συμβουλίου για τη θέσπιση σαφών κατευθύνσεων και αρχών σχεδιασμού αναφορικά με τα προγράμματα υποστήριξης χωρών-μελών σε νομισματικές ενώσεις».

Να σημειωθεί ότι στην εισαγωγή της έκθεσης, τονίζεται πως οι τοποθετήσεις αντανακλούν το Ανεξάρτητο Γραφείο και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Σχετικές ειδήσεις