ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Κλείνει άμεσα η αξιολόγηση – Ο Σόιμπλε παθαίνει «τραλαλά»

Τσακαλώτος: Κλείνει άμεσα η αξιολόγηση – Ο Σόιμπλε παθαίνει «τραλαλά»

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Επιβεβαιώνοντας τις διαρροές ότι η τεχνική συμφωνία θα είναι έτοιμη έως τις 7 Απριλίου, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), προσθέτοντας ότι 2% θα είναι και τα αναπτυξιακά μέτρα, καθώς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει νέα παρέμβαση στο θέμα του χρέους, που θα έρθει να προστεθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι δεν θα μείνει στο πρόγραμμα χωρίς μία τέτοια παρέμβαση. «Αυτό θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές και για να αποφασίσει η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι την ένταξη της Ελλάδας στο QE με όλες τις θετικές συνέπειες για τη ρευστότητα της οικονομίας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός προανήγγειλε μία νέα πρωτοβουλία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία θα παρουσιάσει την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου και η οποία «θα εντυπωσιάσει πάρα πολλούς».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ζορίσει σημαντικά τα μεσαία στρώματα και ότι έκανε λάθος για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ ανήσυχος για την πορεία της Ευρώπης, καθώς η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα από την κατασκευή της και μεγάλο πολιτικό πρόβλημα από τις πολιτικές που ακολουθεί. Ειδικότερα, είπε ότι ζητά από τη Ν.Δ. τις θέσεις της για την Ευρώπη, όπως για τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Ο Σόιμπλε, πρόσθεσε, ακούει για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και "παθαίνει τραλαλά".