ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Αθήνα, όλα ανοικτά για το Eurogroup της Παρασκευής

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Αθήνα, όλα ανοικτά για το Eurogroup της Παρασκευής

Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη δήλωσή του.

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος με τους Θεσμούς ούτε το Σαββατοκύριακο - Δεν ορίστηκε ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων - Εξελίξεις βλέπει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα

Όπως επισημαίνει, «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, κατέληξε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος».

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν διαπραγματεύεται την ουσία και τις επιπτώσεις των μέτρων αλλά τη... μετάθεσή τους ώστε να μείνει αμετάβλητο το 2018 από νέες επιβαρύνσεις στοχεύοντας ουσιαστικά την κάλπη.

Στο διά ταύτα η ολοκλήρωση και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχώς μετατίθεται επικυρώνοντας την αδυναμία του Μαξίμου να φέρει επωφελή αποτελέσματα για τους πολίτες αυτής της χώρας από τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις. Και στις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου μέσω τηλεδιασκέψεων δεν υπήρξε πρόοδος που θα επέτρεπε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

Η αγωνία της Αθήνας είναι να ανακοινωθεί ο χρόνος επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να οριστεί το τεχνικό κείμενο ενόψει του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Πάντως συμφωνία στο Eurogroup αποκλείει με πρόσφατη τοποθέτησή του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μίλησε για μη επαρκή χρόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup.

«Οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για εικασίες επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κλείνοντας το θέμα πριν καν πραγματοποιηθεί το Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπαθεί η Αθήνα.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Από κυβερνητικής πλευράς «παράθυρο» για κατάληξη στην αξιολόγηση, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σκάι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε για άλλη μια φορά τις συζητήσεις για πρόωρες κάλπες, ενώ σε σχόλιό του για τις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι η κοινωνία είναι σε στάση αναμονής.

Μάλιστα είπε πως «τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία».

Στο ερώτημα ειδικότερα, για την ημερομηνία- ορόσημο της 7ης Απριλίου και το Eurogroup που θα συγκληθεί την ημέρα εκείνη στη Μάλτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τεχνική συμφωνία. ... Τεχνικά είμαστε πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε όμως να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να μην ανακαλύπτονται προσκόμματα, όπως είπε. Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό, τον «τεράστιο αγώνα» της κυβέρνησης προκειμένου να μην ανακαλυφθούν εκ νέου προσχήματα, από την άλλη πλευρά προφανώς. Η συνέντευξη έκλεισε με τον Δ. Τζανακόπουλο να σημειώνει, εν είδει συμπεράσματος, ότι η συμφωνία θα είναι και πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη. «Εκτιμώ ότι θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε.

Ακόμη μια δήλωση προόδου στη Μάλτα χωρίς ουσία

Με παρονομαστή τα παραπάνω από τη Μάλτα είναι βέβαιο πως θα δοθεί ξανά το μήνυμα προόδου όπως και σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις με πρόσφατο το EWG στις Βρυξέλλες που όχι μόνο δεν τελεσφόρησε αλλά περιέπλεξε τις εξελίξεις.

Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης να προστεθεί ότι πριν από τη συμφωνία τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Τα μέτρα

Στις τελεσίδικες υποχωρήσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο δόσεις.

Αγκάθι παραμένει και μετά τις επαφές του Σαββατοκύριακου το ζήτημα των συντάξεων και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ που ζητά νέες μειώσεις τώρα, κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα αντίμετρα, φέρεται να έχει επέρθει συμφωνία αν το πρωτογενές πλεόνασμα ατα τέλη του 2018 κλείσει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις