ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση - πακέτο για τα χρέη των αγροτών: Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Λύση - πακέτο για τα χρέη των αγροτών: Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που έχουν εμπορική δραστηριότητα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης θα μπορούν οι οφειλέτες αγρότες να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, από ασφαλιστικά ταμεία και από πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Βασική προϋπόθεση -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Έθνους»- για να θεωρηθούν οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα επιλέξιμοι οφειλέτες στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης είναι να συντρέχει στο πρόσωπό τους η εμπορική δραστηριότητα.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας. Εύλογα πάντως στην πρώτη περίπτωση δικαίωμα στη ρύθμιση οφειλών θα έχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγροτών.

Η ρύθμιση για τους αγρότες αφορά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Παράλληλα οι αγρότες οφειλέτες θα μπορούν, πέραν των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο και από ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Θα δίνεται επομένως η δυνατότητα σε όσους έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016, να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η οφειλή δεν απαιτείται να προέρχεται από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς του (π.χ. Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών), αλλά θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές από άλλη αιτία (π.χ. στεγαστικό δάνειο).

Για να είναι αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει ο οφειλέτης να αναφέρει τα εξής:

• Πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΚΑΔ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά στον κύκλο εργασιών του κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών του, περιγραφή της δραστηριότητάς του, της οικονομικής του κατάστασης, των λόγων της οικονομικής του αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησής του,

• Κατάλογο όλων των πιστωτών του με πλήρη στοιχεία (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή και των συνοφειλετών που τυχόν ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή,

• Την πρότασή του για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών του, η οποία περιέχει κατ’ ελάχιστον το ποσό που δύναται να καταβάλλει σε μηνιαία ή ετήσια βάση για την αποπληρωμή των οφειλών του, και βασίζεται στα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα του οφειλέτη κατά τις επόμενες τουλάχιστον τρεις χρήσεις.