ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ιταλία επιβεβαιώνει τις επαφές με Κίνα

H Ιταλία επιβεβαιώνει τις επαφές με Κίνα
Επιβεβαιώνει τις επαφές με την Κίνα η Ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι...

Επιβεβαιώνει τις επαφές με την Κίνα η Ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους επενδύσεων της κινεζικής κυβέρνησης.


Το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο των συνομιλιών του Τρεμοντί με τους Κινέζους επισήμους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους της Ιταλίας, μεταξύ των μελών της κινεζικής αποστολής ήταν ο επικεφαλής της China Investment Corp. Lou Jiwei καθώς και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του Πεκίνου σε ζητήματα επενδύσεων και τίτλων σταθερής απόδοσης.


Οι Financial Times είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι η Ιταλία απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να αγοράσει "μεγάλο" όγκο ιταλικών ομολόγων προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Πεκίνο έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της και να διασφαλίσει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή.


Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) σημειώνει ότι η Ιταλία ελπίζει ότι η Κίνα θα αγοράσει "μεγάλα ποσά" χρέους.


Οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν άνοδο των τιμών των μετοχών και του ευρώ, με την προοπτική ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την Ιταλία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.


Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα τους διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα έχει τοποθετήσει περίπου το ένα τέταρτο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, ύψους 3,2 τρις. δολαρίων, σε περιουσιακά στοιχεία με νόμισμα αναφοράς το ευρώ.