ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» στον Τσίπρα από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Χαστούκι» στον Τσίπρα από την Παγκόσμια Τράπεζα

Πλήγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων και το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Απομακρύνεται το δάνειο των 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης - Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για δανεισμό ύψους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί καν απόφαση για το αν το αίτημα της Ελλάδας θα τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε δε, πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μία πολύ ζωντανή -και δύσκολη- συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ.

Ο Δρ. Κιμ χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Λονδίνο, ανώριμη εξέλιξη τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο για την Ελλάδα. Θα ήταν ένα “εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς”, το οποίο θα απαιτούσε την υποστήριξη μελών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, καθώς και φτωχώτερων χωρών όπως της Ζιμπάμπουε.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε δάνειο προς την Ελλάδα δεν θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι όποιες επίσημες συζητήσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, πριν η Αθήνα εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου του τρέχοντος προγράμματος, με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πάντως, τόνισε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα σε μία σειρά από πρότζεκτ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σύμβουλος -έναντι αμοιβής- της Ελλάδας από το 2012, για θέματα μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

(Πηγή: Telegraph)

Σχετικές ειδήσεις