ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα – Πεκίνο μέσω …Ρώμης, για την αγορά χρέους

Αθήνα – Πεκίνο μέσω …Ρώμης, για την αγορά χρέους
Η Ιταλία, διαπιστώνει ότι το πρόβλημα χρέους της ξεφεύγει από τον έλεγχο...

Στα βήματα της Ελλάδας. Ο λόγος αφορά στην Ιταλία, η οποία, αφού διαπιστώνει ότι το πρόβλημα χρέους της, αργά αλλά σταθερά, ξεφεύγει από τον έλεγχο, στρέφεται τώρα προς το Πεκίνο για να ζητήσει βοήθεια.

Πώς; Κάνοντας έκκληση προς την κινεζική κυβέρνηση για να αγοράσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του ιταλικού χρέους. Μόνο που όπως παρατηρούσαν νωρίς σήμερα το πρωί στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που έχουν τη σχετική εμπειρία, η Κίνα δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να προσφέρει άκριτα χείρα βοηθείας προς την υπερχρεωμένη Ευρώπη. Αυτό προκύπτει με βάση την ελληνική εμπειρία.

Ως γνωστόν, στην περίπτωση μας και μετά από διαβεβαιώσεις μηνών, το Πεκίνο έχει αγοράσει ελάχιστα, στην πραγματικότητα, ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι η επένδυση δεν πληροί τους όρους ασφαλείας που έχει θέσει.

Το ίδιο εν πολλοίς έχει γίνει και με το πορτογαλικό χρέος, όπου κι εκεί είχαν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις, αλλά τηρήθηκαν με μεγάλο μέτρο, αλλά και με το ιρλανδικό.

Παρ΄όλα αυτά, η Ρώμη πιστεύει ότι στην περίπτωση της, ο «κίτρινος δράκος» θα κάνει μια πραγματική εξαίρεση και γι αυτό, προφανώς, αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr