ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Λαγκάρντ: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ελάφρυνση χρέους για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα διαμηνύει ο Τόμσεν

Στη δήλωση της όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».

Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com,

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της αποστολής, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης: Όσα έγιναν στο παρασκήνιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ

Τόμσεν: Ελάφρυνση χρέους για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τομσεν, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο Τόμσεν επισήμανε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι η αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι (σ.σ. η καθυστέρηση) βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μια νέα δόση του δανείου της ως τον Ιούλιο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.

Παρά τις πιέσεις του Βερολίνου, το ΔΝΤ μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015 και συνεχίζει να ζητάει να του δοθούν εγγυήσεις από τις δύο πλευρές.

Στους Ευρωπαίους «πέταξε το μπαλάκι» της δόσης ο Τόμσεν

Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δις ευρώ ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ στο προγράμμα. Αυτό ανέφερε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πoλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το πόσο θα παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.

Ο Πόλ Τόμσεν είπε πως έχει γίνει καλή πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και εκτίμησε πως η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Αναφερθείς στα μεγέθη που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είπε πως τα νούμερα που βγήκαν σήμερα απο την ΕΛΣΤΑΤ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και πως ήταν καλύτερα ακόμα από όσα ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό 2016...

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον

Σχετικές ειδήσεις