ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι... success story: «Βροχή» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί

Αυτό είναι... success story: «Βροχή» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί

Κατασχέσεις | Πλειστηριασμοί: Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει να πανηγυρίζει για την προκαταρκτική συμφωνία της με τους δανειστές, η πραγματικότητα έρχεται να καταδείξει πως οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – «ΕΚΡΗΞΗ» ΣΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», μόνο κατά το α’ τρίμηνο του 2017 έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για περίπου 50.400 φορολογούμενους με χρέη από 500 ευρώ και πάνω.

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 3.240 φορολογούμενοι θα βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την κατάσχεση της περιουσίας τους, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου απαιτεί 925.000 πλειστηριασμούς και τούτο, για να μετριαστεί ένα νέο «τσουνάμι» ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει ένα «σαφάρι» κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα και μάλιστα το μήνυμα που στέλνουν ήδη οι Θεσμοί προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα έλεος!

Πιτσιλής: Καμία παραγραφή για φορολογικές υποθέσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, ξεκαθάρισε την Πέμπτη (04/05/2017), μιλώντας από τη Βουλή, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να διερευνούν φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη και ένα βήμα πριν από την παραγραφή.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως θα ελέγχονται κυρίως οι υποθέσεις που παρουσιάζουν ποινικό ενδιαφέρον.

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαρδιωτικά: τα νέα «φέσια» προς το Δημόσιο το 2017 αυξήθηκαν κατά 658 εκατ. ευρώ, με το ύψος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών να ανέρχεται στα 3,277 δισ. ευρώ.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ, οι οποίες μόνο κατά το α’ τρίμηνο φέτος ξεπέρασαν τα 4,6 δισ. ευρώ.

Πέντε στους δέκα Έλληνες αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο κατά το μήνα Μάρτιο του 2017, συνολικά 2.512.761 οφειλέτες από τους συνολικά 3.974.364 (ποσοστό 54,79%) βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού της περιουσίας τους.

Μεγάλος «μπαταχτσής» το Ελληνικό Κράτος

Ωστόσο, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους να κάνουν το... αδύνατο, το ίδιο το κράτος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές, αμελώντας με εγκληματικό τρόπο τις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους.

Ενδεικτικά, μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχουν καν εκδοθεί εκκαθαριστικά επιστροφής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων