ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Διεκόπη η συνεδρίαση - Τεχνικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Eurogroup: Διεκόπη η συνεδρίαση - Τεχνικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους - Ανένδοτος ο Σόιμπλε πυρπολεί τις συνομιλίες - «Αδειάζει» τον Γερμανό υπουργό ο Μοσκοβισί και επιθυμεί λύση για την Ελλάδα

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών διεκόπησαν, με σκοπό να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

Σύμφωνα με το Star, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία να προχωρήσει η συζήτηση, διαφορετικά η προσπάθεια να εγκαταλειφθεί και να δώσουν νέο ραντεβού.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν τη συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Real ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος.

Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι εξαιρετικά υψηλές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.

Ψυχρολουσία από Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ξεκάθαρα πώς πριν από τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ρύθμιση χρέους, παρά τις δηλώσεις… συμπάθειας προς την ελληνική πλευρά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση που βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αφού υπέγραψε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, στο τέλος τον εξέθεσαν και δεν τήρησαν καμία από τις δεσμεύσεις τους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε τίναξε στον αέρα τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έχουμε θέσει σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη. Τα επόμενα θα αποφασιστούν μετά το τέλος του πρόγραμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και ειδική έκκριση από τη Γερμανική Βουλή για το ελληνικό χρέος.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει πολύ πιο ήπια στάση για το θέμα του χρέους σημείωσε: «Πιθανόν καμιά φορά μέλη της κυβερνήσεώς μας, ίσως και ο ΥΠΕΞ ξεχνούν ότι δεν μπορούμε να κάνουν διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε πώς θα κινηθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, απαίτησε τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της

«Η Ελλάδα ψήφισε μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και εμείς στις δικές μας δεσμεύσεις» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup

«Πρέπει ο ελληνικός λαός να δει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

«Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης. Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαίωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι' αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Σχετικές ειδήσεις