ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε επιστροφή φόρου

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε επιστροφή φόρου

Η εντολή πληρωμής αφορά περίπου 100.000 φορολογούμενους, οι οποίοι υπέβαλλαν οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2016 μέχρι και τις 21/5/2017, και κρίθηκαν δικαιούχοι επιστροφών φόρου.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΟΣΩΝ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Βασική και απολύτως απαραίτητη προυπόθεση για να λάβει ένας φορολογούμενος πολίτης επιστροφή φόρου είναι να μην χρωστά σε Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή μετά τους ελέγχους των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να έχει διαπιστωθεί ότι ήταν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

Όσοι λοιπόν φορολογούμενοι υπέβαλαν οριστικά την φορολογική δήλωση του 2016 μέχρι τις 21/05/2017, και δικαιούνται επιστροφή φόρου και δεν χρωστούν πουθενά, τότε σήμερα Παρασκευή (16/6/2017) θα την λάβουν.

Μάλιστα, η Α.Α.Δ.Ε. ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η πρώτη ανακεφαλαιωτική κατάσταση πληρωμής μέσω τραπεζών, για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016. Η πληρωμή μέσω των τραπεζών αφορά σε 99.905 δικαιούχους επιστροφής, με συνολικό ποσό πληρωμής 27.840.557,25 ευρώ.

Στους φορολογούμενους, που δήλωσαν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στο έντυπο Ε1, το ποσό επιστροφής θα πιστωθεί σήμερα Παρασκευή (16/06/2017), ενώ για τους φορολογούμενους, που δεν διαθέτουν λογαριασμό ή βρέθηκε σφάλμα κατά τον έλεγχο του IBAN, που δήλωσαν, το ποσό επιστροφής θα είναι διαθέσιμο από τις 23/06/2017, με την προσκόμιση στην αναγραφόμενη τράπεζα της ειδοποίησης επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (στο εκκαθαριστικό σημείωμα), που έχει εκδοθεί για το φορολογικό έτος 2016.

Τι γίνεται με όσους χρωστούν και δικαιούνται επιστροφή

Η ΑΔΑΕ μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου με τις μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δόσεις για τα ακίνητα που εκκρεμούν, τότε θα γίνεται συμψηφισμός με χρέη προηγούμενων ετών.

Με λίγα λόγια, εάν ένας δικαιούχος επιστροφής, δεν έχει χρέη για ΕΝΦΙΑ ή δεν έχει άλλα χρέη προς την εφορία, χρωστάει όμως στον ΕΦΚΑ τότε δεν θα λαμβάνει επιστροφή φόρου γιατί θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός. Οι επιστροφές φόρου θα μπορούν να συμψηφίζονται και με άλλες οφειλές που έχουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα προς άλλους φορείς του Δημοσίου.

Το σύστημα αυτοματοποιείται πλήρως και μαζί και η λήψη αναγκαστικών μέτρων με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Ουσιαστικά όμως δεν μπαίνουν στο στόχαστρο μόνον όσοι έχουν ήδη οφειλές, αλλά όλοι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις σε εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σχετικές ειδήσεις