ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές

Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές έσπασαν το ρεκόρ ακόμα και του «χρυσού» 2007, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 22,6% ...

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές έσπασαν το ρεκόρ ακόμα και του «χρυσού» 2007, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 22,6% σε σχέση με τότε (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και στις δύο περιπτώσεις), όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Η χώρα μας επανήλθε στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, από άποψη εξαγωγών, την οποία είχε απολέσει τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας της αλματώδους ανόδου των πωλήσεων της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας.

Τα παραπάνω βασίζονται σε ανάλυση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ στα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το εξάμηνο του 2011: με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 37%, έναντι ανόδου 15,8% συνολικά για τις ευρωπαϊκές.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 9,6%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με την εξαγωγική επίδοση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές προβάλλουν ως «καταφύγιο» και για την βιομηχανία. Κι αυτό γιατί, με εξαίρεση όσους κλάδους στηρίζονται από διεθνείς πωλήσεις, η καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται ακάθεκτη.