ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Καταφθάνουν τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας- Τι πρέπει να προσέξετε

ΕΝΦΙΑ: Καταφθάνουν τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας- Τι πρέπει να προσέξετε

Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα πληρώσουν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν εμφανιστεί στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή να πραγματοποιείται σε τέσσερις ή σε πέντε δόσεις που θα ξεκινάνε από τον Σεπτέμβριο.

Όλοι οι ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση της φόρμας ώστε να μην τους έρθει ο λογαριασμός «φουσκωμένος».

Μερικά από τα συνήθη λάθη που παρατηρούνται είναι:

Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).

Επικαρπωτής: Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

Βοηθητικοί χώροι: Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

Αποθήκες: Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Οροφος: Αν δεν έχει συμπλήρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.

Θέση αγροτεμαχίου: Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

Πρόσοψη αγροτεμαχίου: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.

Σχετικές ειδήσεις