ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου: «Μπλόκο» από το ΥΠΟΙΚ

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου: «Μπλόκο» από το ΥΠΟΙΚ

Επιστροφή φόρου | ΕΝΦΙΑ: Μάταια φαίνεται πως θα περιμένουν συνολικά 569.602 φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικό σημείωμα με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, να πάρουν την επιστροφή του φόρου που τους αναλογεί και τούτο γιατί η επικείμενη εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανοίγει το δρόμο των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η πρακτική των συμψηφισμών δεν είναι κάτι καινούργιο: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πως για βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, όπως η επιστροφή φόρου, η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο. Σε αυτή τη διάταξη, όπως είναι λογικό, εντάσσεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή επικαλούμενη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μόνο 386.032 φορολογούμενοι με πιστωτικό έλαβαν επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 123,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εκκαθάριση της φορολογίας εισοδήματος έβγαλε πιστωτικά σημειώματα για συνολικά 955.634 φορολογούμενους, με το συνολικό τους προς επιστροφή ποσό να φτάνει τα 364,336 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, υπολογίζεται πως έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ, την οποία ούτως ή άλλως δικαιούνται.

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός

Βάσει νόμου, ο συμψηφισμός ενεργείται και αυτεπάγγελτα, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.

Στο ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται πως οι βεβαιωμένες οφειλές, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι είτε πάλι τελούν υπό δικαστική ή διοικητική αναστολή, τότε υπόκεινται σε συμψηφισμό.

Μάλιστα, εάν ο φορολογούμενος θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία του συμψηφισμού και να περαιώσει την οφειλή του, μπορεί να ζητήσει συμψηφισμό με δήλωσή του στη ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις