ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγνοείται» το ελληνικό PSI

«Αγνοείται» το ελληνικό PSI

Εξελίσσεται στο μεγάλο ερωτηματικό των ημερών και δεν αποκλείεται, σύντομα, να εξελιχθεί και σε αγκάθι...

Εξελίσσεται στο μεγάλο ερωτηματικό των ημερών και δεν αποκλείεται, σύντομα, να εξελιχθεί και σε αγκάθι.

Ο λόγος αφορά στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά, πλέον, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια σε ποιο σημείο έχει φτάσει.

Οι εκτιμήσεις που ακούγονται είναι τόσο αντικρουόμενες, που χάνουν αυτομάτως κάθε αξία. Για παράδειγμα, πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, υποστηρίζει ότι ο στόχος του 90% βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωση του.

Ενισχυτικά σε αυτή τη θέση έρχεται και η άποψη που διατύπωσε τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank κ. Ακερμαν, ο οποίος εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του για την τελική κατάληξη του εγχειρήματος.

Ωστόσο, από άλλες πηγές, γίνεται γνωστό ότι λείπουν ακόμα 30 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί ο στόχος.

Και το ποσό αυτό δεν συγκεντρώνεται εύκολα αυτές τις μέρες.

Για την ακρίβεια, το ύψος των ομολόγων που θα πρέπει να δεσμευθούν, φτάνει στα 135 δισ. ευρώ και σήμερα το έχουν πράξει ομόλογα αξίας 105 δισ. ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι; Άγνωστο. Στο τέλος, μπορεί να επιβεβαιωθούν όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το PSI που προβλέπει ένα κούρεμα της τάξης του 21%, στην πορεία θα αλλάξει το haircut το οποίο θα φτάσει στο 50% και έτσι θα τερματίσει την πορεία του.

Πρόκειται για ένα κακό σενάριο αναφορικά με το μέλλον της χώρας, καθώς, αμέσως – αμέσως, οι ανάγκες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, που θα δημιουργηθούν, μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλο το σύστημα.

Κι αυτό είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει αν το «κούρεμα» του χρέους φτάσει σε αυτά τα ύψη.

Ροή Ειδήσεων