ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνες σε απόγνωση: «Ξεπουλάνε κειμήλια για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ»!

Έλληνες σε απόγνωση: «Ξεπουλάνε κειμήλια για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ»!

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Στράτος Παραδιάς.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Real, ο κ. Παραδιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η προσωπική μου εμπειρία είναι δραματική. Το τι κάνει ο κόσμος για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, το τι ξεπουλάει, από οικογενειακά κειμήλια, λίρες, κοσμήματα, στις αγορές χρυσού, στα καταστήματα γύρω-γύρω. Στο τι προσπαθεί να ξεπουλήσει ακίνητα, το τι δανεικά παίρνει και τι τρόπους βρίσκεις και τι ρυθμίσεις κάνει επί ρυθμίσεων για να μπορέσει να είναι συνεπής στον ΕΝΦΙΑ, αυτοί που με ακούν και είναι θύματα το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί αυτή η αφαίμαξη να συνεχιστεί, είναι πέρα από τις δυνάμεις και πέρα από κάθε λογική. Θα πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί ουσιωδώς να κατέβει το συνολικό ποσό που ζητείται. Είναι καταματωμένη η οικονομία. Θα τους κυνηγούν εφ’ όρου ζωής κι αυτούς και τα παιδιά τους».

pomida

Εκτίμησε δε ότι θα είναι αδύνατο πρακτικά να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες.

Σχολιάζοντας το ότι ετοιμάζονται πλειστηριασμοί με εμπορικές τιμές, τόνισε: «Αυτή είναι η επιτομή της ανηθικότητας ένα κράτος να σε φορολογεί με άλλη αξία για το ακίνητο και να το βάζει σε πλειστηριασμό με άλλες τιμές για να πάρει τα χρήματα».

«Το πιο τραγικό σενάριο θα ήταν ο ΕΝΦΙΑ να γίνει καθαρός φόρος ακίνητης περιουσίας που σημαίνει ότι θα πάμε σε πενταπλάσιους, περίπου, φορολογικούς συντελεστές απ’ αυτούς που είχαμε πριν, για να πιάσουμε τα ίδια λεφτά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κόσμος που θα πάει φυλακή απ’ αυτή την ιστορία, δεδομένα δηλαδή όχι σε σχήμα λόγου, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντέξει να πληρώσει με συντελεστές που θα φτάνουν στο 3, 4, 5% ετησίως. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό», είπε σε άλλο σημείο.

«Έχουμε ανθρώπους για τους οποίους η καταβολή του ΕΝΦΙΑ είναι ένα είδος λύτρων που θα πρέπει να καταβάλλουν στο κράτος για να μη μπουν φυλακή», τόνισε επίσης.

Όπως είπε στην ίδια συνέντευξη, το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ παραμένει υψηλό γιατί οι φορολογούμενοι «ματώνουν» για να πληρώσουν το φόρο.

«Ο αγώνας για να κρατήσει κάποιος το κεραμίδι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που έκανε για να το αποκτήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις