ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι αλλάζει για Δημοσίους Υπαλλήλους, γιατρούς και μηχανικούς

Συντάξεις: Τι αλλάζει για Δημοσίους Υπαλλήλους, γιατρούς και μηχανικούς

Σε μειωμένη σύνταξη οδηγεί η εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δυσμενής αυτή ρύθμιση περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες 29 Αυγούστου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεν αυτές που έρχονται να ενοποιήσουν τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οδηγούν δε σε μείωση των μελλοντικών συντάξεων ή σε αύξηση των εισφορών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης διάταξη που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, προβλέπεται η πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και σε στοιχεία διαθέσιμα στην Κεντρική Διοίκηση.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Στο Δημόσιο το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%

Στα νέα ειδικά μισθολόγια δεν υπολογίζεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 155 παρά μόνο οι αποδοχές για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές και από τους εργαζόμενους και από τον εργοδότη

Ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης αγροτών θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, εφόσον εξαγοραστεί με μηνιαία εισφορά 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού

Επανακαθορίζονται οι μηνιαίες κρατήσεις των μετοχών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίες ορίζονται από 1/1/2017 σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη.

Στην πράξη αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς, μειώνεται όμως για κάποιες περιπτώσεις, η βάση επί των οποίων υπολογίζονταν οι υψηλότερες εισφορές

Από 1/1/2017 και εφεξής υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ γιατροί και μηχανικοί, από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΥΟ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Σχετικές ειδήσεις