ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην παραοικονομία

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην παραοικονομία

Μπορεί η ελληνική οικονομία να μην πηγαίνει και τόσο καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά στην παροικονομία φαίνεται πως σαν χώρα σκίζουμε… καθώς βρισκόμαστε στη πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο με το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που αποδίδεται στην παραοικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του γερμανικού πανεπιστημίου Τίμπινγκεν, η Ελλάδα παγκοσμίως, βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 21,5% στη «σκιώδη» οικονομία και ακολουθούν η Ιταλία με 19,8%, η Ισπανία με 17,2% και η Νορβηγία με 12,2%.

Την πρώτη πεντάδα στην οποία βρίσκονται χώρες με διψήφια ποσοστά κλείνει η Γερμανία με 10,4%.

Ως σκιώδη οικονομιία περιγράφονται οι συναλλαγές από εταιρείες και ιδιώτες που γίνονται «εκτός των επίσημων βιβλίων» προκειμένου, δηλαδή, μέσω των συναλλαγών με μετρητά να αποφεύγεται η πληρωμή φόρων.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από πληρωμή ενός εμπόρου ή μιας μπέιμπι-σίτερ έως το παράνομο εμπόριο ή το ξέπλυμα χρήματος» αναφέρεται στην ανάρτηση του Wolrd Economic Forum που φέρνει στη δημοσιότητα την έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου.

«Μια μεγάλη "σκιώδης οικονομία" μπορεί να αποτελεί εστία προβλήματος για μια κυβέρνηση καθώς δεν αποδίδονται φόροι, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόπειρα ελέγχου μιας τέτοιας οικονομίας μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη» καταλήγουν οι συντάκτες του WEF.

Ρoή Ειδήσεων