ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασικοί Χάρτες - Προσοχή: Έως τις 25 Σεπτεμβρίου η διορία για την υποβολή αντιρρήσεων

Δασικοί Χάρτες - Προσοχή: Έως τις 25 Σεπτεμβρίου η διορία για την υποβολή αντιρρήσεων

Δασικοί χάρτες | Ειδήσεις: Διορία έως τις 25/09/2017 έχουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι, για να υποβάλουν αντιρρήσεις αναφορικά με τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που πέρασε την Τρίτη (05/09/2017) το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» είναι η τέταρτη κατά σειρά παράταση που δίνεται στο ζήτημα της τακτοποίησης των δασικών χαρτών, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση να βάζει οριστικά «μπλόκο» στη νομιμοποίηση την πολεοδόμηση αυθαίρετων οικισμών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το ΥΠΕΝ προβλέπει πως με αυτό τον τρόπο θα θωρακιστεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών – χωρίς όμως να ρυθμίζεται εξ ολοκλήρου το ζήτημα, αφού εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των οικιστικών πυκνώσεων.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται να συσταθεί και νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Με βάση την τροπολογία:

• Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της, ως και 10 ημέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Διευκρινίζεται ότι, πριν την τροπολογία, η υποβολή των στοιχείων έπρεπε να γίνει έως την τελευταία ημέρα της ανάρτησης, κάτι που αναιρούσε την δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση, έως την τελευταία μέρα, αφού δεν ήταν δυνατή η άμεση ενημέρωση του συστήματος της ΕΚΧΑ ΑΕ από την τράπεζα ότι έχει γίνει η πληρωμή.

• Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λ.π., την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), κάτι το οποίο επιτρεπόταν και πάλι έως το πέρας της ανάρτησης και δυσκόλευε επαγγελματίες και υπηρεσίες να ανταποκριθούν.

Αυτό σημαίνει ότι για ακόμα 18 ημέρες οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία (αντιρρήσεις, πρόδηλα σφάλματα, αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης) και οι 7 Δήμοι (Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Σιθωνίας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου) τη δυνατότητα να αναρτήσουν τα όρια των οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που αφορά στο 35% της χώρας, θα αναρτηθούν οι χάρτες που είναι έτοιμοι στο υπόλοιπο 17% της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις