ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάλαινα ξεβράστηκε στις όχθες ποταμού!

Φάλαινα ξεβράστηκε στις όχθες ποταμού!
Μια φάλαινα, μήκους δέκα μέτρων, «ξεβράστηκε» στις ελώδεις βόρειες όχθες του ποταμού Χάμπερ, στη Βρετανία...

Μια φάλαινα, μήκους δέκα μέτρων, «ξεβράστηκε» στις ελώδεις βόρειες όχθες του ποταμού Χάμπερ, στη Βρετανία. Το περίεργο είναι ότι βρέθηκε 800 μέτρα μακριά από τις ακτές!

Το τεράστιο θηλαστικό, προφανώς σε αναζήτηση τροφής, κινήθηκε σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές. Το ταξίδι όμως της φάλαινας συνέπεσε με την παλίρροια της φθινοπωρινής ισημερίας, κατά την οποία η στάθμη των υδάτων βρίσκεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Όταν τα νερά υποχώρησαν, το κήτος έμεινε ξεβρασμένο στους βάλτους. Με τις απεγνωσμένες της κινήσεις στη στεριά, η φάλαινα κύλισε και κάλυψε το φυσητήρα, που της επιτρέπει να αναπνέει. Ο θάνατός της επήλθε από ασφυξία.

«Τέτοια περιστατικά οφείλονται συνήθως σε ασθένεια ή σύγχυση μεμονωμένων θηλαστικών. Όμως, αυτό συμβαίνει δεύτερη φορά σε αυτή την περιοχή, οπότε δεν πρόκειται για σύμπτωση», δήλωσε η Κίρστεν Σμιθ, της Βρετανικής Ζωολογικής Εταιρείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση του ξεβράσματος θαλάσσιων θηλαστικών οφείλεται στην εναλλαγή θερμών και ψυχρότερων ρευμάτων, που έρχονται από τον Αρκτικό Κύκλο στη Βόρεια Θάλασσα. Έτσι οι φάλαινες παρασύρονται πιο κοντά στις ακτές της Βρετανίας, απ’ ό,τι θα περνούσαν κανονικά.