Αύξηση των πόρων του εξετάζει το ΔΝΤ

Αύξηση των πόρων του εξετάζει το ΔΝΤ
Τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια, προκειμένου να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τις αγορές...

Τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια, προκειμένου να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην Ευρώπη και αλλού, εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνει ότι σήμερα οι διαθέσιμοι για χρήση πόροι του ΔΝΤ ανέρχονται σε 630 δις. δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων μπορεί να τα δανείσει με βάση τους δικούς του κανόνες.


Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει να γίνει μόνιμη η προσωρινή δανειακή διευκόλυνση ύψους 590 δις. δολαρίων προς το Ταμείο, η οποία θεσπίστηκε ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το ΔΝΤ προσβλέπει και στον διπλασιασμό των εισφορών από τις χώρες-μέλη του στο ποσό των 750 δισ. δολαρίων, ο οποίος έχει αποφασισθεί και αναμένεται η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές του 2012.


Επιπλέον, το ΔΝΤ σταθμίζει αν πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων στην αγορά, με τις οποίες θα μπορούσε να αυξήσει το δίχτυ ασφαλείας του πέρα από τα 1,3 τρισ. δολάρια. Οικονομικοί αξιωματούχοι της G 20, της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, εργάζονται για τα θέματα αυτά μαζί με παράγοντες του ΔΝΤ.