ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζακ Λιου για Ελλάδα: Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους

Τζακ Λιου για Ελλάδα: Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους

Στην εκτίμηση ότι η δημοσιονομική πρόοδος θέτει τις βάσεις για υψηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον, ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική, προέβη ο Τζακ Λιου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στα Economist Events και την Hazlis & Rivas, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην εκδήλωση «How fast can we grow?», η οποία διεξάγεται σήμερα το απόγευμα, στο Καβούρι της Βουλιαγμένης.

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, μόνο αν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της, ο Λιου απάντησε: «Συμφωνώ από πολύ καιρό με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για να επιτευχθεί μία μακροχρόνια λύση που θέτει την Ελλάδα στον δρόμο για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είναι στο συμφέρον της Ευρώπης, καθώς και του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, να είναι η Ελλάδα σε έναν οικονομικό δρόμο που προωθεί την εγχώρια και γεωπολιτική σταθερότητα. Ενθαρρύνθηκα που το Eurogroup του Λουξεμβούργου (στις 15 Ιουνίου) προσέφερε μεγαλύτερη βεβαιότητα για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και στο πλαίσιο αυτό ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα σχετικά με την ελληνική οικονομική κατάσταση, ώστε να μην απαιτείται συνεχής επανεξέταση». Αυτό, συνέχισε ο Λιου, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την πολιτική σταθερότητα. «Μετά το Λουξεμβούργο, η πρόσθετη πρόοδος στην αξιολόγηση του ΔΝΤ και το πρώτο βήμα στις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές αποτελούν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Λιου ανέφερε πως «είχαμε διαφορετικές μακροοικονομικές απόψεις, αλλά πάντα σταθήκαμε από κοινού στη σημασία διατήρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος διακρίνει διατηρήσιμη οικονομική βελτίωση στην περιοχή της Ευρωζώνης, αν και κατά τη γνώμη του «η βελτιωμένη οικονομία της Ευρώπης θα ήταν ακόμη ισχυρότερη αν ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιούνταν πληρέστερα».

Τέλος, έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι εμπορικές συμφωνίες όπως η TTIP και η TPP είναι σαφώς προς το αμερικανικό συμφέρον.

Σχετικές ειδήσεις