ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος ΔΝΤ-ΕΚΤ για τη μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος

Σύνοδος ΔΝΤ-ΕΚΤ για τη μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος
Η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής, που θα συγκληθεί στις 6 Οκτωβρίου...

Η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής, που θα συγκληθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των ηγετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη σύνοδο θα μετάσχουν συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουέν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Η σύνοδος της ερχόμενης Πέμπτης θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει μια συνάντηση με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Οι βάσεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος δεν έχουν αλλάξει πραγματικά αφότου καταργήθηκε το 1971 η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, για να περάσει ο κόσμος σε ένα σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών, στο πλαίσιο του οποίου τα διάφορα παγκόσμια νομίσματα εξελίσσονται χωρίς να υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους.

Ένα πιθανό σενάριο για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος είναι η εισαγωγή ενός άλλου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, πιο διαφοροποιημένου επειδή θα δημιουργηθεί από το συνδυασμό των αξιών πολλών εθνικών νομισμάτων πρώτου επιπέδου.