ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος η αγωνία: Έγινε η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Τέλος η αγωνία: Έγινε η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ολοκληρώθηκε η επανεκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9για 69.494 φορολογούμενους στους οποίους διαγράφεται συνολικός ΕΝΦΙΑ ύψους 10,83 εκατ. ευρώ.

Λιγότερο φόρο ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν δύο κατηγορίες ιδιοκτητών, με βάση την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, πλέον καλούνται να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που τους εκκαθαρίστηκε αρχικά:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι: οι οποίοι έλαβαν το Δεκέμβριο του 2016 την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση που είχε δώσει η κυβέρνηση λόγω υπέρβασης του πλεονάσματος και οι οποίοι λόγω λανθασμένης καταχώρησης του επιδόματος ως εισόδημα από τον ΕΦΚΑ έχασαν την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον φόρο
  • Φορολογούμενοι: οι οποίοι έχουν ακίνητα στη β' ζώνη Ψυχικού όπου το υπουργείο Οικονομικών έκανε λάθος κατά την πρώτη εκκαθάριση. Συγκεκριμένα στην αρχική εκκαθάριση έθεσε ως τιμή ζώνης τα 5.150 ευρώ ενώ η κανονική τιμή ζώνης είναι 4.100 ευρώ

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

«Αναρτήθηκαν στοTAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για συνολικά 69.494 φορολογουμένους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις περιπτώσεις: Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων), Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β' ζώνης Ψυχικού. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους και το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις