ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική πρόταση για αναβάθμιση του ESM σε «ΔΝΤ της Ευρώπης»

Γερμανική πρόταση για αναβάθμιση του ESM σε «ΔΝΤ της Ευρώπης»

Με έγγραφό του που προετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών της Ευρωζώνης στο Eurogroup σήμερα, Δευτέρα (09/10/2017), το Βερολίνο προτείνει την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ.

Επί της ουσίας, οι Γερμανοί θέλουν να αναβαθμίσουν τον ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, χωρίς όμως την εξουσία να επεμβαίνει στη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει ένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης, προτού αυτό χάσει την πρόσβασή του στις αγορές και ζητήσει πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, στη γερμανική πρόταση για το νέο ESM αναφέρεται σχετικά: «Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να διευρύνουμε το ραντάρ του ESM και να του δώσουμε έναν ισχυρότερο ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση των ρίσκων σε μια χώρα».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο νέος αναβαθμισμένος ESM θα κινείται στο πρότυπο του άρθρο 4 του ΔΝΤ, με τους Γερμανούς να υπογραμμίζουν στην πρότασή τους: «Ο ESM μπορεί να αποκτήσει σταδιακά έναν πιο ισχυρό, ουδέτερο ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Πώς θα επεμβαίνει το νέο «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

Το Βερολίνο ζητά, μεταξύ άλλων, να γίνει τροποποίηση της συνθήκης για τον ESM, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτόν ένας μηχανισμός αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, που θα γίνεται γνωστός στους επενδυτές προτού προβούν σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Όταν μια χώρα – μέλος της Ευρωζώνης θα ζητά διάσωση, τότε η ωρίμανση των ομολόγων της θα επιμηκύνεται αυτόματα και εφόσον είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της, θα εφαρμόζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.

Σχετικές ειδήσεις