ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού – ομολογία αποτυχίας στους στόχους

Προσχέδιο προϋπολογισμού – ομολογία αποτυχίας στους στόχους
Τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012 και οι στόχοι...

Τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012 και οι στόχοι του είναι ενδεικτικοί της αποτυχίας της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους που έθεσε μαζί με την τρόικα στο Μεσοπρόθεσμο για το 2011 αλλά και για το 2012.

Οι αριθμοί πάνω στους οποίους βασίστηκε και σχεδιάστηκε η νέα βοήθεια στην Ελλάδα δεν βγαίνουν και αναθεωρούνται.

Όσον αφορά το έλλειμμα για φέτος επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι θα κλείσει τουλάχιστον μια μονάδα πάνω από τον στόχο και αν βγει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ για τους τελευταίους μήνες του έτους.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, προβλέπει έλλειμμα στα 8,5% του ΑΕΠ για το 2011, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 7,6%.

Το 2012, το έλλειμμα προβλέπεται να κινηθεί σε ονομαστικούς όρους εντός του στόχου, στα 14,6 δις ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, θα είναι υψηλότερο από τον στόχο, στο 6,8% του ΑΕΠ αντί για 6,5%, επειδή η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από όσο προβλεπόταν.

"Τρεις κρίσιμοι μήνες παραμένουν έως το τέλος του 2011, και η τελική πρόβλεψη για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί εφόσον ανταποκριθούν ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες", είπε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% του ΑΕΠ το 2011. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ύφεση θα κινηθεί το 2012 μεταξύ του 2 και του 2,5% του ΑΕΠ. Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις παλιές προβλέψεις, η οικονομία θα περνούσε το 2012 σε θετικούς ρυθμούς, της τάξης του 0,6%.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr