ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2017: «Παγώνουν» οι υποσχέσεις της κυβέρνησης - Αρνητικοί οι δανειστές

Κοινωνικό μέρισμα 2017: «Παγώνουν» οι υποσχέσεις της κυβέρνησης - Αρνητικοί οι δανειστές

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα (23/10/2017) στην Αθήνα, ενώ στις Βρυξέλλες θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί ιδανικά πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά σε καμία περίπτωση μετά το Φεβρουάριο. Αντίθετα, δεν βλέπουν με… καλό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα, αλλά θα τη… συζητήσουν.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα, ενώ θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίοι αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα μας από σήμερα, Τετάρτη (18/10/2017). Στόχος των επικεφαλής είναι, εάν όλα πάνε καλά, να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου για να κλείσουν την αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα και εκταμίευση της δόσης ή των δόσεων μέχρι το Φεβρουάριο.

«Στο μικροσκόπιο» των δανειστών το κοινωνικό μέρισμα

Για τα δημοσιονομικά, η εκτίμηση είναι πως ο στόχος του πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θα επιτευχθεί, ενώ σε σχέση με το 2018 και το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό θα διαπιστωθεί το επόμενο διάστημα, σε σχέση και με την πορεία των εσόδων, όπου αλλού υπεραποδίδουν και αλλού υποαποδίδουν.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, η προτίμηση των θεσμών είναι σαφής: θεωρούν ότι το όποιο πρόσθετο πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί με παραγωγικό τρόπο, για παράδειγμα στην περαιτέρω αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Πάντως, δεν είναι κατηγορηματικοί στη θέση τους, θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση πώς θα διατεθεί το επιπλέον ποσό με εποικοδομητικό τρόπο. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επανάληψη του περυσινού, όπου μονομερώς η κυβέρνηση διέθεσε κατά το δοκούν το κοινωνικό μέρισμα.