ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών: Αυτές είναι οι αποφάσεις για επιδόματα και συντάξεις χηρείας

Διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών: Αυτές είναι οι αποφάσεις για επιδόματα και συντάξεις χηρείας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να «πέσουν» άμεσα οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Και οι διαπραγμάτευσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θεσμών συνεχίζονται, με τα δεδομένα πλέον να «περνούν από τη θεωρία στην πράξη». Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναφορικά με τις προκηρύξεις απεργιών, συμφωνήθηκε πως για την λήψη απόφασης απεργίας θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 33% που ίσχυε σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζουν να απασχολούν και τις δύο πλευρές. Καθώς από τη μία, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εντοπίσει περιπτώσεις που δίνονται επιδόματα όχι σε οικογένειες που τα έχουν τόσο πολύ ανάγκη, ενώ σε καταστάσεις πραγματικής ανάγκης δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Οι δανειστές εκφράζουν και σε αυτή τη διαπραγμάτευση μία συγκεκριμένη πρόταση για την ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα, ώστε να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης κρίνεται υψηλότερο.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως. Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων. Όσο αφορά στις συντάξεις χηρείας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου, δηλαδή θέσπιση κατώτατου πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ.

Το σημερινό πρόγραμμα:

– 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια): υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

– 15.00 (Χρηματοπιστωτικά- follow up): υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

– 18.00 (Δημοσιονομικά- follow up): Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα, αύριο Παρασκευή 27/10/2017 ή μεθαύριο Σάββατο, 28/10/2017.

Σχετικές ειδήσεις