ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τρίτη «πέφτουν» οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Την Τρίτη «πέφτουν» οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Η σύμβαση αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος από την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας για την οποία η σύμβαση είχε μονογραφηθεί το Μάρτιο, ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ μετά την υπογραφή η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Το «οικόπεδο 2» είναι μία από τις 20 περιοχές του Ιονίου και του νότιου Κρητικού πελάγους που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού είχαν επίσης υποβληθεί προσφορές για τα «μπλοκ» 1 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας από τα ΕΛΠΕ), και 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), επίσης από τα ΕΛΠΕ.

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης θα μιλήσουν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.

Την ίδια ώρα, η Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και η Ενεργειακή Αιγαίου αντίστοιχα για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο), με το υπουργείο να τις κάνει αποδεκτές, με μόνη πλέον εκκρεμότητα τη δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων