Κυβέρνηση-δανειστές: «Τα βρήκαν» στο πλεόνασμα - 2,8% φέτος / 3,5% το 2018

Newsroom Newsroom

Κυβέρνηση-δανειστές: «Τα βρήκαν» στο πλεόνασμα - 2,8% φέτος / 3,5% το 2018

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της τρίτης αξιολόγησης με την εκτίμηση ότι το πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 θα υπερβεί τον στόχο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά 1,05% του ΑΕΠ.

«Εκτιμώ με πολύ μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Οι θεσμοί συμφώνησαν στα βασικά μεγέθη και για το 2017 και το 2018» τόνισε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των δανειστών. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι, για το 2017 οι Θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία για τα δημοσιονομικά στοιχεία και του 2017 και του 2018 χωρίς αντιρρήσεις από τους επικεφαλής των Θεσμών. Επικυρώθηκαν χωρίς αντιρρήσεις τα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8% του ΑΕΠ για τον το τέλος του χρόνου. Ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι να επιτευχθεί πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ δηλαδή 0,45% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο. Ο στόχος αυτός δεν περιλαμβάνει και το ποσό που ανακοινώνεται ότι θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα 823 εκ ευρώ δηλ 0,45% του ΑΕΠ.

«Έγινε μια καλή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα που έχουν με την Ελλάδα ο ESM και το ΔΝΤ. Συνεχίζεται η τεχνική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση τους. Στόχος μας είναι η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των Θεσμών. Μάλιστα, η αποστολή των δανειστών αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβριου».

Ενέργεια

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου, αναφέρουν ότι κλείσουν άμεσα όλα τα θέματα, πλην της πώλησης των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και την μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΠΑ -και στην χονδρική και στην λιανική αγορά φυσικού αερίου εν όψει της απελευθέρωσης της αγορά φυσικού αερίου από 1.1. 2018-. Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαλόγου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved