ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι-«φωτιά» αδειάζουν τις τσέπες των φορολογουμένων - Τι θα πληρώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Φόροι-«φωτιά» αδειάζουν τις τσέπες των φορολογουμένων - Τι θα πληρώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Ο Οκτώβριος τελειώνει με αποτέλεσμα να «σφίγγει» όλο και περισσότεροοχρονικός κλοιός αποπληρωμής φόρων και οικονομικών εκκρεμοτήτων.

ΜΟΝΟ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΣΟΔΑ 4,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!

Κλείνει ο χρόνος, «φεύγει» το 2017 και μαζί του αδειάζουν και οι τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών. Και αυτή η χρονιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική, αφού ο Έλληνας φορολογούμενος αναγκάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές «εκτίναξαν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα στις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες, οι φορολογούμενοι δεν θα κάνουν κάτι άλλο από το να πληρώνουν, να πληρώνουν, να πληρώνουν…

Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και ο πιο δύσκολος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς, εκτός των άλλων υποχρεώσεων, περιλαμβάνει και τα τέλη κυκλοφορίας που «κοστίζουν» περίπου 1,1 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε και οι συνολικές εισπράξεις του Δεκεμβρίου υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το «ημερολόγιο» των φόρων

  • έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ γ΄ τριμήνου οι έμποροι και επαγγελματίες
  • έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση ΕΝΦΙΑ
  • έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας των ΙΧ
  • έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ

Τα φορολογικά έσοδα μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αξιοσημείωτη υστέρηση 951 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 33,284 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο στα 48,243 δισ. ευρώ. Ξεχωρίζουν 668 εκατ. ευρώ υστέρηση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (μαζί με νομικά πρόσωπα και ειδικές κατηγορίες, η υστέρηση ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ) όπως και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και σε συνάρτηση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, έως το τέλος του έτους απαιτούνται συνολικά πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων».

Σχετικές ειδήσεις