Τσακαλώτος για ανταλλαγή ομολόγων: «Η Ελλάδα κάνει όλα τα βήματα και για μελλοντικές εξόδους»

Τσακαλώτος για ανταλλαγή ομολόγων: «Η Ελλάδα κάνει όλα τα βήματα και για μελλοντικές εξόδους»

«Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. 

«Η Ελλάδα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την ανταλλαγή ομολόγων. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, δηλώνει ο Τσακαλώτος στο Reuters. Την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής (swap) των ομολόγων που προέκυψαν από την διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους του έτους 2012, πιο γνωστής ως PSI, με νέους τίτλους ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.). Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.

Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με:

* τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
* τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
* τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
* τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
* τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Η BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International θα ενεργούν ως Joint Dealers Managers σε σχέση με τους διεθνείς επενδυτές. Η Alpha Bank η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.