Κοντονής για φονικές πλημμύρες: Η κυβέρνηση «με τα μέσα που διαθέτει έκανε αυτό που πρέπει»

Κοντονής για φονικές πλημμύρες: Η κυβέρνηση «με τα μέσα που διαθέτει έκανε αυτό που πρέπει»

Στην κακοκαιρία που έπληξε την Αττική, στα θύματα και τις καταστροφές αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται  για πρωτόγνωρα φαινόμενα και ανείπωτη τραγωδία.

Πληρώνουμε τα λάθη δεκαετιών, ανέφερε και τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

«Σε πρώτο χρόνο η κυβέρνηση με τα μέσα που διαθέτει έκανε αυτό που πρέπει » ανέφερε και πρόσθεσε πως «δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο επί χρόνια δεν λειτούργησαν και φθάσαμε σε αυτά τα φαινόμενα». Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, διότι μέχρι σήμερα γίνεται το αντίθετο, ανέφερε ο κ. Κοντονής στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ο κ. Κοντονής απάντησε ότι είναι φωτεινό μετέωρο ο αγώνας κατά της δικτατορίας. 

Για τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται  θα αλλάξουν την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. «Ένα από τα μέτρα αυτής της κυβέρνησης ήταν η εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας. Σήμερα όσοι συμπολίτες μας έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη έχουν προστασία της α΄ κατοικίας μέχρι 31.12.2017 και  έχουμε και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα επεκταθεί και το 2018», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ματαιωθεί πλειστηριασμοί ακινήτων σε περιοχές όπως είναι το Ψυχικό και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Θα τηρηθεί ο νόμος και θα υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση έναντι όσων προσπαθήσουν να ματαιώσουν πλειστηριασμούς, είπε.

Για την απόδοση δικαιοσύνης, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει αγώνα και υπάρχουν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα  για την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Προανήγγειλε βελτίωση στις υποδομές των δικαστηρίων και ανέφερε πως ίσως προχωρήσει μέσα στο 2018 το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Για τον νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σχολίασε ότι ήταν σωστή πρωτοβουλία διότι σήμερα είναι διαχειρίσιμος ο αριθμός των κρατουμένων. Τόνισε επίσης ότι εισηγήθηκε έναν αποσυμφορητικό νόμο για ακόμη έναν χρόνο, που όπως εκτίμησε θα είναι και ο τελευταίος. Χαρακτήρισε απαρχαιωμένο το πλαίσιο επιβολής ποινών βάσει του οποίου τα ισόβια μοιράζονται «σαν στραγάλια» όπως είπε χαρακτηριστικά και εξήγγειλε ότι θα υπάρξει μείωση των ποινών και θα προταχθεί η κοινωφελής εργασία.

Για την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα ανέφερε πως τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο το καθεστώς των αδειών και τόνισε πως δεν αλλάζει τίποτε σε αυτό. Δεν είναι προϋπόθεση για την άδεια η μεταμέλεια, σημείωσε και έκρινε πως έγινε φασαρία επειδή ήταν στην επικαιρότητα τα Paradise Papers και οι συνομιλίες του κ. Αυγενάκη. Μίλησε για υποκρισία και υπενθύμισε πως μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακισθεί 10 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για την 17η Νοέμβρη.

ΑΠΕ, ΕΡΤ