ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από τις Βρυξέλλες: Μεγάλη προσοχή με τα bitcoin!

«Καμπανάκι» από τις Βρυξέλλες: Μεγάλη προσοχή με τα bitcoin!

Bitcoin | Ειδήσεις: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε επενδυτές και επιχειρήσεις με ανακοίνωσή της την Πέμπτη (23/11/2017) η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ).

Η αρχική προσφορά εικονικού νομίσματος είναι μία καινοτόμος μέθοδος άντλησης κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, κατά την οποία ένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, παρέχει εικονικό νόμισμα (π.χ. bitcoin) ως αντάλλαγμα για επίσημα αναγνωρισμένα νομίσματα (π.χ. ευρώ).

Τα χαρακτηριστικά των εικονικών νομισμάτων ποικίλουν: κάποια παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποια υπηρεσία ή αγοράς κάποιου προϊόντος, τα οποία αναπτύσσονται με χρήση των αντληθέντων από την αρχική προσφορά κεφαλαίων, άλλα παρέχουν δικαίωμα ψήφου ή
μερίδιο σε μελλοντικά έσοδα, άλλα ανταλλάσσονται εκ νέου σε δευτερογενείς εικονικές αγορές με επίσημα αναγνωρισμένα νομίσματα.

Η ΕΑΚΑΑ προειδοποιεί το επενδυτικό κοινό για τον υψηλό κίνδυνο απώλειας του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου, καθώς μία αρχική προσφορά εικονικού νομίσματος συνιστά ιδιαίτερα επισφαλή επένδυση για λόγους όπως: ακραία διακύμανση της τιμής του εικονικού νομίσματος, περιορισμένη δυνατότητα ανταλλαγής του, κίνδυνος εξαπάτησης των επενδυτών, καθώς η αρχική προσφορά ενδέχεται να μην εμπίπτει σε υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή προειδοποιεί, τέλος, τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, τα οποία εμπλέκονται σε αρχική προσφορά εικονικού νομίσματος ότι πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή ως προς το εάν οι δραστηριότητές τους υπόκεινται σε υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις