ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για κούρεμα 30% στην κυβερνητική επιτροπή

Σενάρια για κούρεμα 30% στην κυβερνητική επιτροπή
Το ενδιάμεσο σενάριο για κούρεμα 30% απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες την κυβερνητική επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη...

Του Κώστα Τζεβελέκου


Το ενδιάμεσο σενάριο για κούρεμα 30% απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες την κυβερνητική επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Είναι ένα νέο σενάριο, όπως έγραψε το newscode.gr, το οποίο επεξεργάζεται το τρίγωνο Βερολίνο – Παρίσι – Βρυξέλλες, τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για μια ενδιάμεση σκάλα, η οποία κατά κάποιο τρόπο συνιστά και την τελευταία απόπειρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.


Γι αυτό το λόγο έχει δοθεί η εντολή στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε προβλεπόμενο κούρεμα της τάξης του 30%, έτσι ώστε να δοκιμάσουν τις αντοχές τους.


Μάλιστα όπως ανέφεραν οι Financial Times χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα υποβάλει σε νέες ασκήσεις αντοχής τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με βάση ένα μοντέλο υψηλών ζημιών για τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.


Οι υπουργοί θα πρέπει να απαντήσουν και να πείσουν στη συνέχεια τους βουλευτές , τι θα σημαίνει αυτό για τις τράπεζες και για την πορεία της οικονομίας.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση κουρέματος της τάξης του 30%, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που προβλέπονται από την συμμετοχή τους στο PSI(21%).


Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα


Η κυβερνητική επιτροπή σήμερα αναγκάζεται –λόγω πίεσης από την τρόικα όπως αναφέρεται - να εισηγηθεί μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα με νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


Κάτι που όπως είναι φυσικό δημιουργεί προβληματισμό στους υπουργούς γιατί οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι : “ Δεν αντέχουν άλλο να ψηφίζουν μέτρα κατά των Ελλήνων”.


Βέβαια ακόμα το πολυνομοσχέδιο που αφορά το νέο μισθολόγιο , την εφαρμογή της εφεδρείας και άλλα μέτρα «μαγειρεύεται» μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν έχει κατατεθεί στη βουλή.


Συζητώντας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Καστανίδη προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα πολλοί υποστηρίζουν ότι : «Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί το δημοψήφισμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη κυβέρνηση εάν εισπράξει άρνηση στα ερωτήματα που θα βάλει ή ευκαιρία να γίνουν πρόωρες εκλογές ώστε να σωθεί η υστεροφημία του πρωθυπουργού. Δηλαδή να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι προσπάθησα μέχρι ένα σημείο από εδώ και πέρα ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την πορεία του».