ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μας “γονάτισε” το χαράτσι»

«Μας “γονάτισε” το χαράτσι»
Η έκτακτη εισφορά έχει προκαλέσει στις Εφορίες «ουρές» αγανάκτησης αλλά και έντονης διαμαρτυρίας...

της Κλέλιας Γιαρίμογλου

Χάος έχει προκαλέσει στις εφορίες η έκτακτη εισφορά! Καθημερινά συρρέουν στις ΔΟΥ απελπισμένοι πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι, καθώς εδώ και καιρό η κυβέρνηση τους έχει «στραγγίξει» οικονομικά.

«Ουρές» αγανακτισμένων πολιτών, φωνές, διαξιφισμοί με υπαλλήλους είναι το σκηνικό που μπορεί να δει οποιοσδήποτε απευθυνθεί στις εφορίες αυτές τις ημέρες.

Οι συνταξιούχοι, τα μεγάλα θύματα της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης, άνθρωποι που μέχρι πρότινος δεν ήταν φορολογικά υπόχρεοι καλούνται στα γκισέ να πληρώσουν από αυτά που δεν έχουν.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η απόγνωση είναι και η οργή των φορολογούμενων, που σκίζουν επιδεικτικά τα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς.

Και ενώ κάποιοι πληρώνουν μία μία τις δόσεις και κάποιοι άλλοι απαξιούν πλήρως το «σημείωμα» κάποιοι άλλοι δίνουν ραντεβού έξω από τις ΔΟΥ διανέμουν φυλλάδια ενημερώνοντας τον κόσμο ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο!

Παράλληλα, μοιράζουν στους πολίτες μία δήλωση αντίθεσης στην πληρωμή αντισυνταγματικής φορολογίας – δήλωση αδυναμίας πληρωμής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Να πληρώσουν όσοι έχουν τα λεφτά!

«Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός» δήλωσε στο Newsbomb.gr η κ. Κ. Ε., η οποία προσήλθε στη ΙΒ ΔΟΥ Αθηνών για να πληρώσει, χθες τελευταία ημέρα της παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή του τριπλού χαρατσιού.

«Να πληρώσουν αυτοί που έχουν και όχι εμείς» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά την ώρα που έβγαζε από το πορτοφόλι της τις τελευταίες οικονομίες.

Άνεργοι καλούνται να πληρώσουν για τις αποζημιώσεις

Αρκετοί είναι οι πολίτες που το προηγούμενο έτος ήταν άνεργοι, ωστόσο βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στις ουρές της Εφορίας προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο φορολογήθηκε η αποζημίωση που έλαβαν από την εταιρεία που εργάζονταν.

«Με τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι άνεργος από τον Μάιο του 2010 κάνουμε κοινή δήλωση». Ωστόσο, «στην έκτακτη εισφορά περιλαμβάνεται και η αποζημίωση που έλαβε ο σύζυγός μου από την εταιρεία που εργαζόταν». «Εγώ θα πληρώσω το ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Από εκεί και περά… δεν θα πληρώσω τίποτα!» δήλωσε στο Newsbomb, μία ακόμα αγανακτισμένη φορολογούμενη, η κ. Δ.Χ. που βρέθηκε στα ταμεία της Εφορίας.

«Εσύ που είσαι νέος διαβλέπεις τίποτα στον ορίζοντα;»

Αυτή η ερώτηση απογοήτευσης κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβγαιναν από τα χείλη ενός 85χρονου άνδρα. Το ερώτημα μάλιστα αυτό το έθεσε ο ηλικιωμένος σε υπάλληλο Εφορίας την ώρα που πλήρωνε την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr υπάλληλος της συγκεκριμένης ΔΟΥ «οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι! Οι περισσότεροι δεν πληρώνουν όλο το ποσό, καθώς όπως υποστηρίζουν οι τσέπες τους είναι άδειες και οι καταθέσεις τους στις τράπεζες… πενιχρές! Δεν τους ενδιαφέρει μάλιστα να πληρώσουν και την προσαύξηση του επόμενου μήνα».